KKSA logo

Lady Chess 2014

17. juli 2019
WGM Karina Ambartsumova (RUS) vandt foran IM/WGM Deimante Daulyte

Turnerings sponsorer

Links

Lars Grahns Blog
Chessdom

Nyheder

WIM Ellinor Frisk misser norm

Det var store krav, der blev stillet til WIM Ellinor Frisk til sidste runde af Lady Chess. Kravet var gevinst over WGM Karina Ambartsumova. Det ville også betyde mindst delt første plads i turneringen.
Det blev til hverken det ene eller andet, da Ellinor i et dårligt valg af åbning kom på hælene fra start og måtte kæmpe op ad bakke hele partiet igennem. Udfaldet var nærmest givet. Gevinst til WGM Karina Ambartsumova, der dermed vandt turneringen, idet IM/WGM Deimante Daulyte spilede remis mod WGM Nino Maisuradze.
WFM Esmat Guindy sluttede sin del af turneringen med et meget flot parti mod tyske WFM Alisa Frey. Partiet blev en slags gentagelse af partiet fra forrige runde, hvor Esmat havde de modsat farvede brikker. En nem forberedelse, hvor Esmat havde fundet en forbedring, der førte til gevinst.
Esmat endte derved med 4 point og opnåede en ratingpræmie sammen med WIM Ilena Krasenkova.
Pigerne spillede en spændende turnering med mange flotte kamppartier. Der blev ikke givet ved dørene, som man ofte ser, når de stærke mænd møder hinanden. Denne form for respekt vises ikke over for hinanden, når piger spiller skak. Selv de gode veninder spillede hårdt mod hinanden, og alle kunne smile og hygge efter endt runde.
Erik Carlsen 18. oktober 2014

+ De 3 hovedpræmier er fordelt
Hvem, der skal vinde de 3 hovedpræmier i Lady Chess, er allerede på plads før sidste runde, så nu er det kun, hvor ædelt metallet skal være, at der spilles om. WIM Ellinor Frisk, WGM Karina Anbartsumova og IM/WGM Deimante Daulyte har alle 6 point, og da nærmeste forfølgere kun har 4½ point, kan de ikke indhentes.
Ellinor skal med de sorte brikker møde Karina. Begge skal spille på gevinst, idet Deimante jo ellers med gevinst over Nino Maisuradze overhaler indenom.
WFM Esmat Guindy havde et meget spændende parti mod WGM Lenka Ptacnikova i 8. runde. Lenka laver et chancerigt offer i slutningen af partiet. Hvis ikke Esmat havde holdt tungen lige i munden, så havde hun tabt. Flot spillet af Esmat.
Første parti i Lady Chess begynder kl. 12.00 og bliver vist direkte. Det er tyske WFM Alisa Frey, der skal nå et fly hjem, der er årsag til den tidligere start.
Ellinor Frisk kan med gevinst score en WGM-norm.
Erik Carlsen 18. oktober 2014

+ Margarita Baliunierne, Evans igen bedst fra start
Endnu en gang kommer danske Margarita Baliunierne fra Evans Skakklub bedst fra start i sit parti. Efter 23. træk vurderer Stockfish stillingen til +1,69 og Houdini den til +1,01. En relativ klar fordel, men også i aftenens parti svigter koncentrationen, som trætheden sniger sig ind på Margarita. Det er efterhånden en del gode stillinger, der derfor ikke er blevet omsat til gode point.
LIVE-kommenteringen ved Xtracon og Lady Chess foregår ikke med computerhjælp, men er man interesseret i den slag vurderinger, kan man finde disse hos Chessdom, som vi også linker til.
Aggressive WGM Karina Anbartsumova har lagt sig i spidsen for turneringen efter sejr over WFM Esmat Guindy. Esmat havde ellers proklameret, at hun ikke ville indgå i et åbent slagsmål med Karina, men faldt i vandet allerede kort inde i partiet med et aggressivt 8. -,f6 i en fransk variant. Man må nok erkende, at det er svært at spille i mod sin naturlige spillestil. Esmat holder ellers flot sammen på stillingen, men spiller nok for hurtigt i det 28. træk, hvorefter stillingen er tabt.
WIM Ellinor Frisk hænger stadig på. Da Karina og Ellinor mødes i sidste runde, kan det blive afgørelsen, der her falder.
De skal god passe på ryggen, da IM/WGM Deimante Daulyte nu også er kommet på 5 point. Det samme som Ellinor. Karina har 5½ point.
Erik Carlsen 17. oktober 2014

+ De 2 danske deltagere i hård kamp
De 2 danske deltagere i Lady Chess WFM Esmat Guindy og Margarita Baliuniene mødte hinanden i 6. runde. Det blev til et meget spændende parti, hvor fordelen bølgede frem og tilbage. Derfor var det også et af de partier, der fik en særlig behandling fra kommentatorrummet. Måske også fordi Esmat jo er Niels Jørgen Friis Nielsens svigerinde, men også fordi Esmat jo har en reel chance for at score en WIM-norm.
Partiet sluttede nok meget retfærdigt remis, hvilket så også betød, at Margarita fik sit første ½ point.
Margarita har ellers spillet friskt til trods hun er klart lavest ratede i feltet. Lidt mindre tidsforbrug og evne til at slå til på de rette tidspunkter, kunne have indbragt hende lidt flere point.
I spidsen for turneringen ligger nu stadig WIM Ellinor Frisk, men WGM Karina Ambartsumova har sneget sig op på samme pointtal efter sidste runde.
Højstratede IM/WGM Demante Daulyte nærmer sig bagfra, og hun kan derfor heller ikke afskrives som en kommende vinder endnu.
Et par andre - nemlig WGM Nino Maisuradze og WGM Lenka Ptacnikova - ligger yderligere et halt point efter, men kan nok heller ikke helt fraskrives.
Erik Carlsen 16. oktober 2014

+ WIM Ilena Krasenkova misser springergevinst
WIM Ilena Krasenkova missede i sit parti mod WIM Lidia Tomnikova en simpel springergevinst. Lidia dækker en dronningeskak med sin egen dronning og overser slag af springer. Fejlen opstår faktisk allerede i trækket før (18. træk), så ingen af spillerne må have set det.
Ellers var det kun de 2 danske deltagere, der tabte deres partier. Resten endte remis.
WIM Ellinor Frisk fører således stadig turneringen med et halvt point ned til 3 andre.
Mulighederne for normer begynder at forsvinde for mange af spillerne, men arrangørerne regner på de eventuelle mulige og vil komme med en udmelding, når vi nærmer os de sidste runder.
Erik Carlsen 15. oktober 2014

+ Kvinderne fortsætter med spændende skak
4. runde blev endnu en aften med meget spændende skak af pigerne. Selv veninde-partier blive spillet helt ud, så vi har endnu ikke set en hurtig remis fra den kant.
Interessant har det været at se, at samtlige af pigerne har siddet på deres pladser, når mange af herrernes partier var overstået. Der er fuld koncentration og sjældent ser man kvinderne gå rundt i ret lang tid af gangen.
I et kampparti mellem WIM Ilena Krasenkova og WIM Elinor Frisk sikrede sidstnævnte sig 1.-pladsen i turneringen. Hun havde ellers været presset godt i bund med lette officerer, der ikke spillede rigtigt med i langt tid. En flot vending og præcist spil afgjorde udfaldet.
Elinor fører nu med 3½ point foran WGM Karina Ambartsumova og WGM Lenka Ptacnikova, der begge har 3 point.
Interessant var det, at Ambartsumova vandt over IM/WGM Deimante Daulyte.
Turneringen med LIVE-dækning fortsætter i aften kl. 18.00.
Erik Carlsen 14. oktober 2014

+ Endnu 2 spændende runder
Ofte hører man, at kvinder er mere henholdende og "venlige" i deres tilgang til skak, men dette har feltet i Lady Chess 2014 virkelig gjort til skamme. Ikke nok med, at der bliver kæmpet indædt, så bliver der angrebet samt brugt tid til de sidste sekunder.
De få remisser - en i hver runde - vidner også om denne påstand, og skulle dette ikke være nok, så kan man ved selvsyn betragte partierne via tabellen på hjemmesiden.
De danske piger har haft det svært. Det er "kun" blevet til 1 point til WFM Esmat Guindy efter gevinst mod WIM Ilena Krasenkova, der ellers havde ratingfavoritten IM og WGM Deimante Daulyte på hælene i 3. runde. Krasenkova stod ellers bedst og havde endda mere tid tilbage, da hun valgte at tage trækgentagelse.
Værd at se/gense er partiet mellem WGM Nino Maisuradze, Frankrig og WGM Lenka Ptacnikova, Island. Lenka blev presset helt i bund, men slog kontra i en meget spændende stilling og løb derved med sejren.
Ingen spillere har nu maximum, men 2 deler 1. pladsen med 2½ point hver. Det er svenske WIM Elinor Frisk og IM/WGM Deimante Dualyte. De skal mødes i morgen tirsdag.
4. runde i aften kl. 18.00.
Erik Carlsen 13. oktober 2014

+ Ratingfavoritter godt fra start
Selvom det var ratingfavoritterne, der løb med pointene, blev der vist god kampånd og kampskak i det hele taget.
Der blev ikke givet ved dørene ved første runde af Lady Chess 2014. Der blev kæmpet til sidste blodsdråbe, men med det nærmest forventede udfald. Ratingfavoritterne vandt, men forhåbentlig sad taberne tilbage med den fornemmelse, at de virkelig var med. Det var i hvert fald den opfattelse mange havde efter flere meget lange og seje partier.
I dag spilles der så 2. og 3. runde i turneringen med start henholdsvis 13.00 og 18.00.
Erik Carlsen 12. oktober 2014

+ Favoritsejre i Xtracon og kamplystne piger i Lady
Favoritterne var klar fra begyndelsen af turneringen, så der var ingen, der blev taget med bukserne nede.

I Lady Chess blev der også kæmpet indædt. Sluttelig var det dog alligevel ratingfavoritterne, der løb med sejrene.

Som rulleteksten antyder, er 2 spillere på mystisk vis udeblevet. Det drejer sig om IM Christian Kyndel Pedersen og svensk italieneren Alexander Johansson. Sidstnævnte mødte endda op på spillestedet i god tid med sine forældre, men ved rundens start var han ikke at finde på spillestedet. Mystisk - mystisk.

Christian blev erstattet af Peter Stuhr, der spilede et godt parti mod klubkammeraten, Henrik Dahl Pedersen.
Rundelægningen for i morgens første parti byder på meget interessante partier. Den kan findes her på hjemmesiden, hvor også partierne fra Lady Chess vises live sammen med de fem øverste brætter ved Xtracon Grand Master 2014. Denne begynder kl. 13.00.
Næste parti i dobbeltrunden afvikles kl. 18.00.
Erik Carlsen 11. oktober 2014

+ Lady chess klar

Margarita Baliuniene
Netop som alt håb var ved at rinde ud, lykkedes det med gode skakvenners hjælp at sikre turneringens sidste deltager.
Vi vil der for sige velkommnen til Margarita Baliuniene fra skakklubben Evans.
Margarita Baliuniene sikrede, at turneringen får deltagelse af 2 danskere og det er vigtigt hvis sådanne turneringer skal have sin berettigelse i Danmark.

Margarita og Esmat får deres udfordringer i det stærke felt, der foruden de to danskere Esmat(WFM) byder på en IM/WGM, 3 WGM, 2 WIM og 2 WFM.

Det bliver spændende at følge de 10 piger i den første Kvinde GM turnering i Danmark.
Finn Stuhr 8. oktober 2014

+ Lady Chess ramt af afbud
Turneringen har de senest 2 uger været ramt af ikke mindre en tre afbud. De to er dækket ind og arrangørerne arbejder hårdt for at finde den sidste. Det bliv et felt som ikke er set før i Danmark og arrangørerne har på denne måde vist at kvindeskak er noget særligt. Vi tror på at Kvindeskakken er i fremmarch, bare se ved OL i Tromsø eller VM, hvor de har deres egen gruppe. Vi kan derfor glæde os over at de danske kvinder her, har fået mulig for skak på samme niveau som ved de store turneringer. Vi så jo gerne den plads vi nu leder efter blev besat af en dansk kvinde, men håbet svinder ud.
Finn Stuhr 8. oktober 2014

+ Dinara Saduakassova kunne ikke få visum
WGM Dinara Saduakassova fra Kazakstan, der lige er blevet verdensmester i U18 i Sydafrika, har desværre måttet melde afbud, da hun ikke kunne få visum.

Dinara erstattet af WFM Alisa Frey fra Tyskland
Finn Stuhr 30. september 2014

+ Feltet til Lady Chess ved at være på plads

Miriam Fríða Mikkelsen
Der kan deltage 10 stærke kvindelige skakspillere i turneringen Lady Chess, som spilles på Asgård Skole i efterårsferien.
På nuværende tidspunkt er 9 spillere på plads.
Blandt dem er WIM Lidia Tomnikova fra Rusland. Lidia er regerende verdensmester for piger under 18.
Seneste tilmeldte er Dinara Saduakassova fra Kazahkhstan som er WGM og har 2375 i rating.
Der bliver noget at se til for de danske deltagere, hvoraf Miriam Olsen er det seneste skud.
Verner Christensen 22. august 2014

+ Kvindeturneringer er sjældne

Anna Gasik og Ioana-Smaranda Padurariu
Foto: Verner Christensen ©
I løbet af de seneste 10-15 år har der kun været afholdt 3 kvindeturneringer i Danmark.
Omkring årtusindskiftet blev der spillet en turneringer på Tjele Efterskole og i 2012 stod Chess House i Århus for en turnering.

Da kvindeskakken således ikke er særligt fremtrædende i Danmark, mente Per Rasmussen at det var på tide med en turnering igen, og i 2013 fandt en 10-kvinders alle-mod-alle turnering så sted på Bornholm.

Vinderne af turneringen var de to højstratede i turneringen: WIMerne Ioana-Smaranda Padurariu fra Rumænien (som forøvrigt bor i Leiden i Holland) og Anna Gasik fra Polen (som sidste år spillede for Århus Skakklub/Skolerne i XtraCon-Skakligaen).

De to piger fik 6 points af 9, og blev fuldt til dørs af WIM Ilena Krasenkova fra Rusland (som havde sin mand GM Michal Krasenkow som sekundant) og den ungarske jurist WIM Dr. Lili Toth. Ilena og Lili fik begge 5½.

De danske deltagere Esmat Guindy, Oksana Vovk og Sandra de Blecourt Dalsberg sluttede lidt nede i feltet, og de fik alle 3½.
Verner Christensen 15. december 2013

Skal du have gavekortet
til Skrøbelev gods!

Skrøbelev Gods
- så husk at melde dig ind i Dansk Skak Unions Støtteforening
læs mere

Billeder fra turneringen

    Flere turneringer på www.skakturnering.dk