Skakturnering logo

21. juli 2018

Spillested

Asgård Skole
Asgård Skole, Norsvej 2, 4600 Køge

Hvordan kommer jeg frem?

Find vej ved hjælp af Findvej
eller prøv med rejseplanen eller Google maps

Links

Lars Grahns Blog
Chessdom

Nyheder

Tilfredse arrangører


Mayuri Karunanayake vs WIM Oksana Vovk
Foto: Morten Hansen Hald ©
For arrangørerne blev afslutningen på den første Admiral Niels Juel Cup præcis så spændende, som de kunne have ønsket. Der var stor sikkerhed for, at partiet mellem GM Mikhail Ulibin og GM Juri Solodovnichenko ville ende remis i få træk. De ville simpelthen se, om der var nogen, der turde satse for at kunne nå den delte 1. plads.
Som arrangør er man godt tilfreds med sådan en situation. Det kunne betyde kamppartier mellem de 4 spiller, der lå et halvt point efter. Da den ene af disse var GM Ivan Sokolov, var der næste garanti for, at dette ville ske. Sokolov havde den ubesejrede GM Evgeny Gleizerov på den sorte side af brættet. En på mange måder solid spiller der kunne blive svær at vinde over. Valget af åbning var interessant. At han valgte en dronningebondespilsvariant, hvor kongen må gå på en skak allerede i 5. træk, var meget overraskende.
Sokolov viste dog, at han havde styr på varianterne. Ikke mindst komplicerede han partiet, men da han også fik presset Gleizerov i en passiv stilling, hvor trækgentagelser var eneste mulighed, måtte sort på et tidspunkt bryde sammen. Et spændende parti.
Kommentatorerne havde valgt at få partiet mellem den unge Sri lankanske kvinde Mayuri Karunanayake og Oksana Vovk på podiet. Det havde de gjort for at slå et slag for kvindeskakken og for at promovere sommerens kvindeturnering på Bornholm, som Køge Kyst Skak Alliance også er arrangør af. Det var med at udnytte de elektroniske mediemuligheder, som KKSA har haft arbejdet så længe med for at få til at virke ved denne turnering. Så kvinderne blev udsat for at få deres parti såvel blive streamet direkte ved brættet som at få deres parti kommenteret over Internettet samt være på live-brætterne.
Pigerne greb chancen og leverede varen. De demonstrerede på fineste vis, hvordan skak skal spilles, men selvfølgelig afgjorde den store styrkeforskel til Oksanas fordel. Det blev et interessant parti med mange finesser, hvor spillerne skulle holde tungen lige i munden.
Selvom partiet mellem den unde inder Naik Rishubh Naresh og den lokale Hans Dahl Pedersen ikke var på live-brætterne havde kommentatorerne også valgt at vise dette. Naresh var den eneste, der havde chance for at score en IM-norm. Noget af en præstation i sig selv, når man tænker på alderen og et ratingtal på kun 1942.
Påvirket af situationen spillede Naresh noget mere forsigtigt end mod Sokolov i 9. runde. Naresh angreb på dronningefløjen, mens Hans Dahl angreb på kongefløjen, så det var et spørgsmål om, hvem der kom først. Kolde fødder fik Naresh til at bruge mange kræfter på forsvaret, da han måtte indse, at han ikke kunne komme først med sit angreb, og i svære stillinger spiller man ofte forkert. En lille unøjagtighed og balancen var brudt, og Naresh måtte ned flaget.
Som ofte sagt er den enes død den andens brød. Dette gjorde sig også gældende i denne situation. Naresh gik glip af sin norm, men Hans Dahl vandt 1. ratingpræmien i gruppe A.
Arrangørerne var yderst tilfredse med generalprøven for den nye teknologi inden for skak. De ser mange muligheder, som vil kunne gøre skak interessant for sponsorer. Den vil kunne skabe den opmærksomhed omkring skak, som skakserveren ikke kunne, og kan derfor være med til at udvikle skakken i Danmark.
Erik Carlsen 28. april 2013

+ Tredelt sejr Admiral Niels Juel Cup 2013

De 3 vindere Solodovnichenko, Sokolov og Ulibin
Foto: Morten Hansen Hald ©
Det hele endte med en tredelt sejr i turneringen. Sokolov - der havde en sløv periode under vejs - kom med en sejr i sidste runde op på 7 points, som Solodovnichenko og Ulibin allerede havde efter en remis i løbet af få træk.

De sidste hovedpræmier gik til Epishin, Danin, Chowdhury og Satyapragyan.

Ratinggruppe A blev vundet af Hans Dahl Pedersen, medens Naik Risbubh Naresh vandt ratinggrupep B.

KKSA siger tak til alle deltagere og på gensyn i Bornholm Sommer Skak i juli måned på solskinsøen.
Verner Christensen 27. april 2013

+ Ligestilling i toppen


Foto:  ©
9. runde af Admiral Niels Juel Cup vendte lidt op og ned på stillingen i toppen. Kommentatorerne havde ellers forudset nogle hurtige remisser i de partier, hvor der var nationalt sammenfald. Der blev spøgt lidt med, at der blot blev spillet, til der var aftensmad. De fik kun ret i det indiske IM-opgør, der blev afgjort efter få træk og ganske kort tid.
I det russiske møde mellem GM Vladimir Burmakin og GM Mikhail Ulibin blev der kæmpet til nærmest sidste brik. Ulibin var i konstant tidnød, men magtede at holde sammen på en ellers vanskelig stilling. Han kom ud med et par bønder i overskud, og da Burmakin så lavede en stor fejl, strakte han straks hånden frem.
I partiet mellem GM Juri Solodovnichenko, Ukraine, og den førende russiske GM Alexandre Danin fik vi super flot kombinatorisk spil. I en stilling med gensidigt kongeangreb må vores russiske ven have undervurderet hvids angreb. Han må være blevet noget overrasket over så effektfuldt det angreb var. Han opgav, da der var mat i én.
GM Ivan Sokolov spillede også et interessant parti. Han mødte med de hvide brikker den unge inder Naik Rishubh Naresh, der med sin rating på 1942 gik fuldstændig uanfægtet til sagen. Han nærmest udfordrede Sokolov i det spil, som Sokolov ellers er ekspert i. De mange forviklinger var det dog Sokolov, der bedst holdt styr på. Han sluttede af med en fin kombination, hvor han startede med at ofre en springer.
Rundens overraskelse leverede Køges egen Hans Dahl Pedersen mod IM Nicolai Vesterbæk Pedersen. Med de sorte brikker holdt han sammen på stillingen og opnåede en respektfuld remis.
Dagens resultater betyder nu, at 2 spillere nu ligger i spidsen med 6½, mens hele 4 spillere følger med 6 point. Yderligere et halvt point efter finder man 6 spillere.
De 2 førende – GM Juri Solodovnichenko og GM Mikhail Ulibin – mødes i sidste runde. Mon ikke præmierne trækker så meget, at de forsøger at dele i porten med en hurtig remis. Det betyder så, at 2 spillere med 6 point har muligheden for at indhente dem. De vil så dele 22.000 kr. imellem sig.
Erik Carlsen 27. april 2013

+ Danskerfokus i 8. runde
Kommentatorerne havde til 8. runde valgt at fokusere på de danske muligheder for normer og altså også deres aktuelle partier. Det kunne stort set også være lige meget med opmærksomhed på de øvrige live-partier. Den lange turnering og præmiemulighederne gjorde nok, at de professionelle valgte lidt fredelige remisser. Derved sparede de på kræfterne og forringede ikke deres muligheder for toppræmierne.
Lad os vende lidt tilbage til de 2 danske spillere IM Nicolai Vesterbæk Pedersen og FM Mikkel Strange. De havde begge normchance inden start af 8. runde. Nicolai spillede for en GM-norm og Mikkel kæmpede for IM-normen. Lad os med det samme slå fast - det bliver næppe til normer til de 2 brave danskere, da de begge tabte deres partier mod henholdsvis inderen IM Saptarshi Roy Chowdhury og ukraineren GM Yuri Solodovnichenko. Det ser dog stadig ud til, at IM Saptarshi Roy Chowdhury har chancen for GM-normen.
Stillingen i toppen er stadig nærmest uændret. På 1. pladsen ligger GM Alexandre Danin stadig i front med et halvt point. Lige efter på 5½ point ligger der en lille række på 4 spillere. Det er GM Vladimir Burmakin, GM Evgeny Gleizerov, GM Yuri Solodovnichenko og GM Mikhail Ulibin. Lige efter følger GM Ivan Sokolov, der ikke har været helt så skarp, som han plejer.
Erik Carlsen 26. april 2013

+ Carsten Høi og Niels Jørgen Fries Nielsen i kommen

Analyse - var remis OK?
Foto: Verner Christensen ©
Den flittige læser har sikket lagt mærke til, at der ikke kom en opdatering af nyheder her på siden fra gårsdagens runde.
Kort kan fortælles, at vi brugte kræfterne på at få en bedre lyd på live-kommeteringen. Samtidig var der ikke helt den sammen intensitet over partierne, som dagen før. Det russiske topmøde var afgjort efter få træk, da de 2 kombattanter enedes om en rigtig russerremis.
GM Ivan Sokolov var også nærmest tvunget til at tage imod inderen IM Dinesh K. Sharma remistilbud, da han var kommet til at stå lidt under i et italiensk parti.
Vi har jo haft rettet vores opmærksomhed mod den unge Arjun Bharat. Det blev til et nederlag til den spanske GM Marc Narciso Dublan. Han er nok ved at have misset sin normchance.
I 7. runde havde vi pejlet os ind på de danske spillere. Det var et godt valg, da de gjorde en flot figur.
Specielt IM Nicolai Vesterbæk Pedersen og FM Mikkel Strange havde kommentatorerne blikket rettet imod. Det var heldigt, da Nicolai spillede et super flot parti mod GM Eduardas Rozentalis. Med de hvide brikker blev det til et helt point til Nicolai.
Mikkel Strange var med de hvide brikker oppe mod GM Marc Narciso Dublan. Det blev et spændende parti med en masse uklarheder. De fleste var til den spanske stormesters fordel, men Mikkel holdt tungen lige i munden, hvor det var allermest nødvendigt og opnåede derved en flot remis.
Den lokale Sandi Stojannovski kom med en sejr over skotten Michael Grove med frem i feltet. Han har nu 4 point og ligger i den bedste halvdel af turneringen.
WIM Oksana Wovk havde glæden eller æren at møde Arjun Bharat. Efter en lang arbejdsdag spillede hun et glimrende parti. Trætheden og udsigten til en lang fredag med 2 partier på programmer gjorde, at Oksana tilbød Arjun remis med en bonde ekstra. Arjun tog imod og er nu nok helt udenfor normchancer.
Arrangørerne var meget tilfredse efter dagens program. Alt ser nu ud til at være på plads med kommenteringen. Lyden virkede efter hensigten og kedeligt var det ikke med GM Carsten Høi og FM Niels Jørgen Friis Nielsen ved mikrofonen.
Der er allerede nu planer for at udvikle konceptet med kommentering. Noget der vil blive udviklet frem mod efterårets Skakfestival i Køge, hvor også Nordisk Mesterskab skal afholdes
Erik Carlsen 26. april 2013

+ Stor interesse om toppartiet Sokolov – Danin

GM Marc Narciso Dublan
Foto: Erik Carlsen ©
Rundens topparti blev fulgt med stor opmærksomhed landet over. Ikke nok med, at man kunne følge partiet på sædvanlig live-vis, så var der også kommet 2 nye live-features til. De 4 øverste brætter blev live-streamet med spillerne direkte fra scenen, og fra et tilstødende lokale blev der sendt live-kommentering af dagens kommentatorer, GM Carsten Høi og Erik Carlsen. Fokus var netop ved topbrættet og på de 2 aktører, der leverede et fremragende og yderst interessant parti.
Efter kommentatorernes mening fik partiet et forkert udfald., idet GM Ivan Sokolov i 22. træk misser stilletrækket 22.h3. Få træk senere får GM Alexandre Danin netop modspil med sit 23…h3. Partiet var ellers startet med afbytningsvarianten i Slavisk og tegnede på at blive en lidt kedelig symmetrisk stilling, men efter Sorts 11…g5 bryder løjerne løs.
Som nævnt, blev det vurderet, at Sokolov længe havde trukket det længste strå. Det lille stilletræk eller netop mangel på samme kostede ham gevinsten og en foreløbig 1. plads i feltet. Nu blev det i stedet Danin, der kunne indtage denne position.
Tager man de danske briller på, vil man nok mene, at IM Nicolai Vesterbæk Pedersen fik for lidt ud af sit flotte forarbejde i sit parti mod den ukrainske GM Yuri Solodovnichenko. Det var kommentatorernes vurdering, at Nicolai blev for passiv i slutspillet, men om det er rigtigt vides ikke, da kommenteringen foregår helt uden hjælp af computerprogrammer. Nicolai, som ellers er en fremragende lynskakspiller, må på en eller anden møde have fået kolde fødder.
Af andre partier skal nævnes Mikkel Stranges mod GM Milos Pavlovic. Mikkel kæmpede sig til en flot remis.
I føljetonen med vores unge Arjun Bharat kan fortælles, at han holdt remis mod sin landsmand – inderen IM Swayangsu Satyapragyan. Arjun er derfor stadig inde i kampen om et normgivende resultat. I næste runde møder han den spanske GM
Marc Narciso Dublan.
Erik Carlsen 24. april 2013

+ Succesfuld livekommentering
Gårsdagens livekommentering blev vel modtaget rundt omkring. Uden vi havde brugt meget krudt på reklame for begivenheden, blev den alligevel fulgt af mange personer.
Vor egen evaluering og de modtagene bemærkninger angiver en række forbedringer, hvoraf vi vil forsøge allerede at have dem klar i aften.
De kommende dages kommentatorer vil være GM Carsten Høi onsdag og torsdag samt FM Niels Jørgen Fries Nielsen fredag og lørdag. Flere har ytret ønske om at kommenterer, men der er desværre ikke plads til flere. Men alle skrives op til næste turnering.
Selvom mange tror, at man bare sætter et kamera op – og så kører det – så er det meget forfejlet. Det tekniske setup er blevet udviklet i løbet af de første måneder i 2013. Det eneste der var rent improviseret var kommentatorerne. Carsten og Erik snakkede sammen fem minutter før de gik på, og de fik omkring to minutter introduktion til det tekniske – og så var de i gang.
Med livekommentering har vi opfyldt den første lille del af vores langsigtede vplan med at få ændret mediebilledet af skak. De andre områder vi har gennemført ved Admiral Niels Juel Cup 2013 er live-partier med trådløst set-up, livestreaming af fire partier.
I de kommende turneringer, som KKSA arrangerer vil medie-konceptet blive yderligere udviklet. Så hvis du vil med hvor det sker, så er det hos turneringer arrangeret af KKSA.
Verner Christensen 24. april 2013

+ Livekommentering

Carsten Høi
GM Carsten Høi kommenterer live fra Admiral Niels Juel Cup, lige nu er focus på topopgøret mellem Sokolov og Danin
Webmaster 23. april 2013

+ Overraskelsernes tid ikke forbi

Carsten Høi
Admiral Niels Juels Cup bliver ved med at skabe overraskelser. Denne gang var det heldigvis danske spillere, der var i centrum. Den største overraskelse var nok, da Alexander Rosenkilde løb med det halve point mod GM Mikhail Ulibin. Da kombattanterne var enedes om remis, stod Alexander endda i overkanten. Fritz sagde +0,66. Slutspillet var dog svært og ikke umiddelbart til at vinde.
Den anden overraskelse leverede Peter Stuhr, idet han omend lidt heldigt scorede det hele point mod Mogens Thuesen. Det omtalte parti vil være at finde senere på denne hjemmeside.
I toppen levede GM Ivan Sokolov op til favoritrollen ved at vinde over GM Milos Pavlovic. Partiet blev dog ikke vist live, da der var tekniske fejl ved det elektroniske bræt. Partiet kunne dog følges via live-streamingen.
Vores unge forventningsfulde inder, Arjun Bharat, måtte sande, at træerne ikke vokser ind i himlen. Mod en velforberedt GM Alexandre Danin kom Arjun i menneskehænder med de hvide brikker mod en Grünfeld Inder. Han kæmpede dog længe for at få det til at hænge sammen, men måtte i et slutspil med 3 bønder og konge på hver side strække våben for træktvang.
Tirsdag aften skulle kommentatordele gerne også være på plads. Her vil GM Carsten Høi ved live-streaming kommentere de igangværende partier, der også kan følges på live-brætterne. Når denne del bliver gennemført, er det lykkedes med den store satsning omkring det elektroniske.
Erik Carlsen 23. april 2013

+ Bræt 1 er langsomt
Spillere på bræt 1 er ankommet og partiet er i gang. Al mekanikken virker, men brættet har åbenbart en fejl. Vi skifter brættet i morgen.
Verner Christensen 22. april 2013

+ Spændende og overraskende 2. og 3. runde

Arjun Bharat
Foto: Verner Christensen ©
Anden og tredje runde af Admiral Niels Juels Cup blev afviklet som dobbeltrunde. Der blev kæmpet godt fra morgenstunden, og det kunne ses, at den kun 13-årige Arjun Bahrat havde fået sin Tornerosesøvn. Han gik friskt til den mod GM Mikhail Ulibin og kom ud i et springermodspringerslutspil, som han med meget flot teknik gennemførte. Han havde nu scoret 2/2 og ville selvfølgelig så skulle møde endnu en stormester.
Ganske rigtigt var det nok en GM´er, Arjun skulle møde i tredje runde. Denne gang var det GM Evgeny Gleizerov, der skulle lægge ryg til Arjuns upåagtede og respektløse spil. Gleizerov måtte til sidst ty til en evigskak for at hente et halvt point hjem.
I fjerde runde møder Arjun så GM Alexandre Danin. Fortsætter han sådan, kan der nemt komme en norm på spil.
I anden runde kæmpede IM Nicolai Vesterbæk Pedersen sig flot til en remis mod GM Vladimir Epishin. Han måtte dog ned med nakken i 3. runde mod GM Mikhail Ulibin.
Tredje runde bød ikke på flere af de helt store overraskelser. Skal yderligere én fremhæves, må det være den lokale Hans Dahl Pedersen, der spillede remis mod Virginijus Dambrauskas. Det var ikke uden hovedrysten, at Dambrauskas forlod spillestedet.
En glædelig overraskelse var det at se live-dækningen falde på plads fra i 3 rundes start.
Erik Carlsen 22. april 2013

+ LIVE er ikke live!!
Der er stadig problemer med at få live vist på nettet.

Der arbejdes på sagen.
Verner Christensen 21. april 2013

+ Første runde af Admiral Niels Juel Cup
Første runde af Admiral Niels Juel Cup leverede 3 gedigne overraskelser. Alle overraskelserne kostede 3 GM´ere et halvt point. 2. seedede Eduardo Rozentalis stod endda undervejs i partiet lidt i underkanten mod den unge inder Mohammad Nubairshah Shaikh.
Skotten, Michael Grove, fik også givet den ukrainske stormester, Yuri Solodovnichenko grå hård i hovedet. I et yderst interessant parti holder skotten balancen hele vejen hjem.
Den spanske stormester Marc Narciso Dublan kæmpede længe mod Michael Nielsen fra Tåstrup Skakforening. I et vundet slutsspil spiller han forkert og Michael griber straks chancen. I gensidig tidnød holder Michael fornemt i mål.
Ellers var turneringen præget af yderligere 2 afbud. Deltagerantallet er nu nede på 40, så der er god plads i teatersalen, hvor turneringen bliver afviklet.
Lidt problemer med teknikken gav turneringsarrangørerne lidt hovedbrud. Alle live-kameraerne var ellers afprøvet og viste gode og klare billeder af de 4 første brætter. Problemet er nu forhåbentligt løst, så man fra søndag kan finde fuld live-transmission på turneringens hjemme. Link findes på skak.dk.
Erik Carlsen 21. april 2013

+ Admiral Niels Juel Cup 2013 igang
Admiral Niels Juel Cup 2013 startede kl. 16.00 med 40 deltagere.
En del sidste-øjebliks-afbud havde reduceret feltet. Turneringen er kendetegnet ved de mange udlandske spillere, især et stort kontingent fra Indien.

Der er videostreaming fra fire partier og livedækning af 7 partier.

Der har været nogle tekniske problemer, så ikke alle har kunnet se partierne. Det skulle være på plads om kort tid.

Video fra partierne kan ses her http://www.skakturnering.dk/turnering/njc2013/stream/
Verner Christensen 20. april 2013

+ Ung, stærk inder i Køge
Når Admiral Niels Juels Cup starter den 20. april i teatersalen på Asgård Skole i Køge, er det med deltagelse af den kun 13-årige inder, Arjun Bharat.
Arjun er trods sin unge alder allerede nu et lysende talent, der er i en rivende udvikling. Med sit Elo på 2281 er han godt på vej til sin første norm. Måske sker det allerede i Køge i den kommende tid.
Arjun er født i Palo Alto i Californien. Allerede i sit første leveår flyttede familien til Indien. I 4 års alderen opdagede Arjun, at han havde flair for videospil. Da han en dag falder over et skakspil for begyndere, bliver han død frustreret over ikke at kunne finde ud af at spille spillet. Han beder derfor sin mor om at lære ham spillet, og 50 spil efter har han vundet sit første spil over computeren. Den efterfølgende tid slår Arjun computeren adskillige gange.
Arjun spiller sin første turnering som 5-årig. Han vinder et parti, men i løbet af det næste år har han opnået en rating på 1808.
Fremgangen fortsætter hurtigt, og som nævnt er han måske på vej mod sin første norm, når han sammen med sin mor gæster Køge i næste uge. Spændende bliver det at se, hvad han kan stille op mod de mange GM´ere og IM´ere, der også deltager i Admiral Niels Juel Cup.
Erik Carlsen 18. april 2013

+ Så er siden klar til tilmelding
Man kan nu tilmelde sig Admiral Niels Juel Cup 2013
Verner Christensen 15. januar 2013

Dennis Jensens fotosamling

Billeder fra turneringen

Turnerings sponsorer


Chief Arbiter Arild as moviestar
    Flere turneringer på www.skakturnering.dk