KKSA logo

XTRACON GRAND MASTER 2014

XtraCon
18. januar 2020
GM Alexandr Fier (BRA) og Peter Prohaszka (HUN) delt vindere

Turnerings sponsorer

Links

Lars Grahns Blog
Chessdom

Nyheder

Flot turnering af GM Carsten Høi

Sidste runde af Xtracon Grand Master 2014 sluttede med maner for GM Carsten Høi. Med et meget flot parti mod IM Axel Smidt kronede Carsten præstationen, som gav ham en delt 3. plads sammen med GM Rozentalis, Køge.
Partiet kan selvfølgelig findes her på hjemmeside og kan nydes i ro og mag.
Vindere af turneringen blev de to unge på henholdsvis 22 og 26 år GM Peter Prohaszka og GM Alexandr Fier. Slet ikke ufortjent, idet de gennem det meste af turneringen har ligget med helt fremme.
GM Peter Prohaszka havde jo Morten Andersen, Odysseus, som modstander i sidste runde. Morten blev spillet positionelt ud ad brættet, men kæmpede heroisk. Anderledes svært havde GM Alexandr Fier det mod GM Henrik Danielsen. Henrik ofrer på et tidspunkt en kvalitet og kæmper sig til en klar remis. Pludselig låser/stivner Henrik og får ikke trykket på sit ud i tidnødden, hvorefter tiden udløber. Meget ærgerligt for Henrik, der ellers havde spillet en meget solid turnering.
Der var en flot ratingpræmier til FM Jacob Carstensen, Brønshøj og en tilsvarende til unge fremadstormende Villads Ussing Bojesen, Øbro.
Arrangørerne takker for en god turnering og håber på at se rigtig mange igen til næste år.
Erik Carlsen 18. oktober 2014

+ Heldig lodtrækning
Lodtrækningen i turneringsskak kan ofte være grusom, men denne gang må ungarske GM Peter Prohaszka være ovenud lykkelig for sin lodtrækning til sidste runde. Han skal møde Morten Andersen, Skakforeningen Odysseus, der kun er 21. seedede i turneringen. Morten har spillet godt, og partiet i dag mod David Bekker-Jensen var ingen undtagelse. Derfor er det også fuldt fortjent, at Morten i 9. runde skal møde en af de "store".
Yderligere 2 spillere har 6 point. Det er GM Eduardas Rozentalis, Køge, der møder GM Michal Krasenkow, og GM Alexandr Fier, der løber ind i GM Henrik Danielsen.
GM Carsten Høi spillede i dag et glimrende parti mod GM Alexandr Fier. Carsten stod lidt i underkanten gennem store dele af partiet, men efter et forhastet b6 taber Fier chancen for gevinst. Carsten har måske endda minimale muligheder for gevisnt. Partiet endte altså remis.
9. runde starter allerede kl. 13, hvor afgørelsen så kan følges LIVE.
Erik Carlsen 18. oktober 2014

+ Turneringen ramt af mere sygdom
I går blev brugerne af denne hjemmeside bragt i udsigt, at LIVE-kommenteringen i dag og i morgen ville blive mere interessant, idet IM Jens Ove Friis Nielsen skulle hjælpe brormand Niels Jørgen med underholdende kommentarer til de igangværende LIVE-partier samt anekdoter fra deres lange skakliv.
Desværre må vi skuffe, da Jens Ove på grund af sygdom har måttet melde afbud.
Vi håber ved en senere lejlighed at kunne råde bod på dette.
Turneringen er nu virkelig kommet ind i sin afgørende fase, hvilket tydeligt kunne ses på længden af toppartierne. Kun et parti blev hurtigt afviklet, mens de øvrige partier på scenen blev spillet fuldt ud.
GM Alexandr Fier bragte sig atter på 1.-pladsen sammen GM Peter Prohaszka, der nu har 5½ point. Fier vandt en sicilianer med de sorte brikker, hvor der blev rokeret til modsatte sider, mod IM Björn Ahlander. Ahlanders angreb nåede aldrig at komme rigtigt i gang, før sort stod dybt inde i hvids stilling og mat var uundgåelig.
De øvrige toppartier endte remis, hvilket gav mulighed for andre spillere at nå op i forfølgergruppen.
Således er IM Axel Smidt med i denne gruppe efter tab til Prohaszka i 5. rundes maratonparti. GM Carsten Høi er også blandt de bejlende, men skal i dag virkelig vise sit værd mod den unge fremstormende GM Alexandr Fier.
Spændende bliver det også at se, hvordan ratingfavoritten GM Baklan håndterer den unge ungarske GM Peter Prohaszka.
Følg med i partierne fra kl. 18 i aften både LIVE, live-streamet samt med kommentarer.
Erik Carlsen 17. oktober 2014

+ Ungarske GM Peter Prohaszka alene i spidsen
Der er stadig stor spænding om udfaldet af Xtracon Grand Master 2014, men på dette tidspunkt af turneringen har GM Peter Prohaszka lagt sig i spidsen med 5 point af de 6 mulige. Han bliver dog tæt fulgt af 6 andre stormestre, der alle har 4½ point. Dette er ukrainske GM Vladimir Baklan, polske Michal Krasenkow, Litauiske GM Eduardas Rozentalis, brasilianske Alexandr Fier, islandske Henrik Danielsen og svenske Daniel Semcesen.
Yderligere 5 spillere følger lige efter med 4 point og er derfor stadig med i kapløbet om de første pladser.
I morgen dukker Jens Ove Friis Nielsen op for at støtte sin bror Niels Jørgen Friis Nielsen med kommenteringen af live-partierne. Det bliver med garanti festligt, når disse humørbomber forpester æteren med skæve kommentarer og anekdoter fra deres forholdsvis lange skakliv. Om skolereformen stadig er et emne, der skal diskuteres, bliver spændende, når nu Erik Carlsen ikke sidder ved Niels Jørgens side ved kommentatorbordet.
Live-dækningen starter igen i dag kl.18.00.
Erik Carlsen 16. oktober 2014

+ Endnu et maraton-parti
Gevinsten ved aftenens maraton-parti gav en alene 1.-plads i Xtracon Grandmaster 2014.
Partiet mellem ungarske GM Peter Prohaszka og svenske IM Axel Smith blev aftenens længste parti, idet et resultat først forelå efter 121 træk. Partiet havde ellers vekslet lidt frem og tilbage, men tippede endeligt efter Axels tab af sin fribonde i c-linjen. Prohaszka var ellers efter at have afviget fra teorien kommet til at stå lidt i underkanten (Citat: Peter Prohaszka). Han spillede sig dog flot tilbage i partiet og opnåede klar fordel, som han dog igen satte over styr ved en betænkelig tårnafbytning. Dette resulterede i generhvervelse af dronninger til begge spillere, hvilket gav et langt vanskelige slutspil at vinde. Derfor blev der også spillet de mange træk.
Axel burde måske havde opgivet noget før, men som GM Daniel Semcesen munter fortalte, så har Axel Smidt før spillet hele 200 træk og har tabt.
Nettet begynder nu at stramme sig til i toppen af turneringen. Topspillerne er begyndt at spille partierne ud, så der bliver kæmpet om hver eneste cm på brættet. Topratede GM Vladimir Baklan er den eneste, der med 3 remisser har spillet sig lidt agterud. Han får derfor en af turneringens store overraskelser, Jørgen Løvgren Nielsen, som modstander i aftenens parti. Ellers er det 2-7, der indbyrdes møder hinanden, hvor turneringen er gået ind i sin sidste halvdel og afsluttende fase.
Erik Carlsen 15. oktober 2014

+ Alexandr Fier og Peter Prohaszka følges ad
GM Alexandr Fier og GM Peter Prohaszka fortsætter deres himmelfart, idet de efter indbyrdes remis igen er på sejrskurs. GM Fier må have sparet en masse energi sammen efter den forholdsvise lette start på turneringen.
Tidstillægget taget i betragtning er de fleste partier blevet overstået med et tidsforbrug på 1 - 2 minutter. Det er dog ikke sikkert, at det vil gå så let i aften, hvor han møder topratede GM Vladimir Baklan fra Ukraine med de sorte brikker. Selvfølgelig kan dette også ende med en hurtig stormesterremis, men så vil andre hurtigt begynde at blande sig i toppen af turneringen.
Aftenens længste parti stod formand Lars-Henrik Bech Hansen og Kai Gylling Nielsen for. Som eneste parti blev der spillet til omkring 23.00. Om det er fordi formanden ikke skal spille i dag, da han skal ind og se landskamp mellem Danmark og Portugal i aften, vides ikke. Man skal vel have noget for pengene.
Aftenen byder på flere spændende parti, så hvis man ikke har tid (landskamp) til at møde frem på spillestedet, kan det anbefales, at man har computeren tændt ved siden af fjernsynet.
Erik Carlsen 14. oktober 2014

+ Fredelige stormesterremisser med få undtagelser
Anden og tredje runde af Xtracon Grandmaster 2014 bød på en del hurtige stormesterremisser, hvilket også var forventeligt. Heldigvis er der ingen regler uden undtagelser og således var der 2 i anden runde, hvor GM Michal Krasenkow, Polen mødte GM Peter Prohaszka, Ungarn og GM Alexandr Fier, Brasilien mødte GM Daniel Semcesen, Sverige. Krasenkow tabte efter en blunder, mens partiet mellem Alexandr Fier og Semcesen blev et regulært kampparti med ofre og flot angreb. Åbningen blev spillet tilsyneladende hurtigt. Det virkede som om, spillerne var på meget vant grund, da trækkene kom forholdsvis hurtigt. Et eller andet må der være gået galt for Semcesen i sine analyser, for efter Fiers overraskende 21. træk er det helt slut.
Partiet blev efter 3. runde kommenteret live af Alexandr Fier og Niels Jørgen Friis Nielsen med de mange interessante varianter.
Der live-streames i øvrigt fra de 5 øverste brætter ved hver runde. Næste runde i aften kl. 18.00.
Erik Carlsen 13. oktober 2014

+ Favoritsejre i Xtracon og kamplystne piger i Lady
Favoritterne var klar fra begyndelsen af turneringen, så der var ingen, der blev taget med bukserne nede.

I Lady Chess blev der også kæmpet indædt. Sluttelig var det dog alligevel ratingfavoritterne, der løb med sejrene.

Som rulleteksten antyder, er 2 spillere på mystisk vis udeblevet. Det drejer sig om IM Christian Kyndel Pedersen og svensk italieneren Alexander Johansson. Sidstnævnte mødte endda op på spillestedet i god tid med sine forældre, men ved rundens start var han ikke at finde på spillestedet. Mystisk - mystisk.

Christian blev erstattet af Peter Stuhr, der spilede et godt parti mod klubkammeraten, Henrik Dahl Pedersen.
Rundelægningen for i morgens første parti byder på meget interessante partier. Den kan findes her på hjemmesiden, hvor også partierne fra Lady Chess vises live sammen med de fem øverste brætter ved Xtracon Grand Master 2014. Denne begynder kl. 13.00.
Næste parti i dobbeltrunden afvikles kl. 18.00.
Erik Carlsen 11. oktober 2014

+ 8 dage til start
Så er der kun 8 dage til start og vi er heldigvis blevet forskånet for masseafbud, en enkelte afbud har der dog været. Til gengæld så vi gerne flere danskere i aktion i årets sidste Grand Master.
Vi har udskudt deadline for tilmelding til torsdag den 9. oktober. Så det kan nås endnu for de der gerne vil med i årets sidste internationale GM.
Finn Stuhr 3. oktober 2014

+ 10 GM´er og 4 IM´er på plads.
Så er der knapt 2 måneder til Køge Kyst Skakfestival løber af stablen.
Til festivallens hovedevent, Xtracon Grand Master 2014, er der nu 10 stormestre og 4 internationale mestre tilmeldt. Disse udgør et fint og stærkt felt, der skal være med til at gøre turneringen, der afholdes i efterårsferien, meget interessant.
Sideløbende afvikles en kvindeturnering, hvor flere af de danske topspillere har chance for at score IM-normer.
Desuden består festivallen af hurtigturneringen "Ole Jakobsens Memorial", der afvikles den sidste søndag i ugen.
Erik Carlsen 20. august 2014

+ Sidste års turnering

GM Solodovnichenko med Erik Carlsen og Finn Stuhr
Foto: Verner Christensen ©
Turneringen i 2013 blev vundet af GM Yuri Solodovnichenko fra Ukraine foran IM Axel Smith fra Sverige, som scorende en GM-norm.

Yuri har tidligere vundet nogle af vore turneringer, bl.a. Admiral Niels Juel Cup 2013. Her blev førstepladsen dog dels med tre andre.
Verner Christensen 15. december 2013

Skal du have gavekortet
til Skrøbelev gods!

Skrøbelev Gods
- så husk at melde dig ind i Dansk Skak Unions Støtteforening
læs mere

Billeder fra turneringen

    Flere turneringer på www.skakturnering.dk