KKSA logo

XTRACON GRAND MASTER 2015

XtraCon
22. februar 2024
Bulgarsk sejr, da partiet på bræt et endte remis

Spillested

Asgård Skole
Asgård Skole, Norsvej 2, 4600 Køge

Sponsorer

Nyheder

Spændende afslutning

Der skulle i sidste runde kæmpes om de øverste placeringer. 3 point kunne flytte rundt på mange placeringer. Således kunne 3 point redde hele turneringen for GM Alexandr Fier, der derved ville vinde turneringen.
Det var dog modstanderen GM Boris Chatalbashev, der tog initiativet og pressede Fier gennem hele partiet. Han kunne heldigvis nøjes med remis for at vinde turneringen. Sådan endte partiet dog, hvilket var til stor irritation for den ærgerrige bulgarer. 1.-pladsen var dermed i hus. Det betød også, at Fier kurrede ned på en 5.-plads, da flere af de øvrige stormestre tog hele skridtet hjem.
GM Rozentalis tog de 3 point mod IM Mikkel Antonsen og blev derved nummer 2, mens hviderusseren GM Nikita Maiorov med sejr over GM Erik Blomqvist løb med 3. pladsen.
4. pladsen gik til GM Normunds Miezis, der besejrede den eneste kvinde i feltet, WGM Evgeniya Diluhanova fra Ukraine.
GM Henrik Danielsen vandt sit sidste parti over GM Jens Kristiansen og fik dermed 6.-præmien. Sidste præmie gik til GM Oleg Korneev, som havde et drabeligt parti mod normtageren Martin Percivaldi. Martin missede desværre en remis i et svært slutspil, hvor han havde tårn mod 2 spredte bønder. Der var kun et træk, der holdt remisen og derefter en trækfølge, som skulle være meget nøjagtig.
Der var mange præmier på spil til fordeling mellem de øvrige deltagere. Hele listen findes under menupunktet "præmier".
Erindringspræmier til den yngste og ældste gik til Theo Stage-Steffensen 8 år og H. Rasmussen 81 år.
Erik Carlsen 20. oktober 2015

+ IM-norm til Percivaldi
En gevinst i et langt og opslidende parti mod Christian Altenburg Eriksson fra Tåstrup Skakforening var nok for Martin Percivaldi til at score sin første IM-norm.
Efter rundelægningen viste beregninger, at 5½ point var nok til at opnå normen. Det betyder, at Martin faktisk uanset resultatet i sidste runde er sikret sin første IM-norm. Et stort tillykke med det.
Martin kan altså krone en fantastisk turnering med en IM-norm. Sejren over ratingfavoritten GM Alexandr Fier i 2. runde banede vejen for denne præstation. Martin red på en bølge af succes de næste 3 runder, hvor han mødte de stærke IM´ere Mikkel Antonsen, Andreas Skytte Hagen og svenskeren Björn Ahlander, som han alle spillede remis imod. Det er indtil videre kun blevet til nederlag til GM Nikita Maiorov fra Hviderusland.
Martin Percivaldi har også sat en masse ratingpoint i banken, men dog ikke på nuværende tidspunkt så meget som Julius Mølvig, der ligger til en ratingfremgang på 105 danske og 52 Elo. Uanset udfaldet af sidste parti mod Ulrik Larsen fra Køge, så er han sikret 84 danske og 45,20 Elo, hvorefter han er mesterspiller.
Fier er efter nederlaget til Martin igen med om kampen om 1.-pladsen. Han kan i sidste runde selv afgøre sin placering, idet han møder GM Boris Chatalbashev, der fører turneringen. De er de eneste, der kan vinde turneringen, så der er lagt op til et kampparti på slutdagen, der starter kl. 11.00.
Erik Carlsen 18. oktober 2015

+ Nu giver langfredag mening
En lang og opslidende fredag er slut, men der venter også 2 runder lørdag, som måske bliver til langlørdag.
Enkelte har forudset strabadserne de 2 lange dage med dobbeltrunder og har taget konsekvensen af dette.
De har benyttet sig af, at arrangørerne i år har indført remisafbud i én runde mellem de 7 første. Hovedtanken med dette var, at deltagere kunne passe deres arbejde fredag uden at sætte alvorligt til.
Arrangørerne har endda været så flinke, at de også har tilladt sortmester og internationale mester en sådan runde. I udlandet får spillere med konditioner ikke dette tilbud, mens resten af feltet dog kan benytte sig af det.
De 2 runder kan rykket noget rundt på stillingen. Det er næsten kun GM Normunds Miezis, der har bevaret sin plads og endda som nummer 1. GM Oleg Korneev er dog pointmnæssigt kommet op på siden af Miezis, der nu begge har 14 point.
De er dog tæt fulgt af 4 andre, der alle har 13 point. Yderligere 7 spillere ligger på 12 point og er med det benyttede 3-pointssystem inden for rækkevidde af en topplacering.
Arrangørerne havde regnet med, at 3-pointssystemet havde givet flere kamppartier. Det har dog ikke vist sig sådan i praksis, idet der i dagens første runde blev taget nogle meget hurtige remiser.
Turneringens kvindelige stormester har nu spiller sig op til en podieplads. Hun skal i 7. runde møde den franske ex-verdensmester i seniorskak, Vladimir Okhotnik.
Af andre spændende opgør kan nævnes GM Normunds Miezis mod GM Oleg Korneev. De 2 højest ratede.
Erik Carlsen 17. oktober 2015

+ Lettiske GM Normunds Miezis alene i spidsen
På trods af 3-pointssystemet blev der ikke spillet hårdt på gevinst i toppartierne. Kun i partiet mellem bulgarske GM Boris Chatalbashev og lettiske GM Normunds Miezis blev der kæmpet til gevinst. Med Miezis som vinder af dette parti bragte det ham på max og en udelt 1.-plads.
Nærmeste konkurrenter er nu hviderussiske GM Nikita Maiorov, franske Vladimir Okhotnik, litauiske GM Eduadas Rozentalis og islandske GM Henrik Danielsen.
Martin Percivaldi følger også stadig med, idet han atter i dag nappede et point. Denne gang mod IM Andreas Skytte Hagen. Det betyder, at Martin stadig har en af de største performanceratinger for turneringen. Han er efter denne runde overgået af Rozintalis, der har en performancerating på 2638.
Mikkel Manosri Jacobsen tabte meget overraskende til Rune Andersen fra Bornholms Skakklub. Det bringer Rune op på 9 point og giver ham en svær modstander i IM Simon Bekker-Jensen i femte runde, der allerede starter kl. 11.00. Det er den første af de to dage med dobbeltrunder. 6. runde starter kl. 18.00, hvis ellers den forgående runde afsluttet.
Erik Carlsen 16. oktober 2015

+ Kun GM´ere på maximum
Da røgen var lette efter 3. runde, var der 6 stormestre tilbage med max. Der blev ellers spillet en masse spændende skak, men det er de små ting, der i den sidste ende afgør udfaldet af partierne.
Efter sejr over IM Andreas Skytte Hagen ligger Køges GM Eduadas Rozentalis på første pladsen. Han bliver fulgt af GM´erne Nikita Maiorov, Vladimir Okhotnik, Boris Chatalbashev, Normunds Miezis og Henrik Danielsen.
Fodboldpointsystemet giver nogle store forskydninger i tabellen. Det er med dette muligt at lave kæmpe spring i tabellen. Taber man, kan det synes som man er langt bagud.
Således ses det, at de to ratingfavoritter halser noget efter på henholdvis 18.-pladsen og 28.-pladsen.
Martin Percivaldi hev et point ud af Mikkel Antonsen, og de to følger lige efter. Mikkel var ellers oppe med 3 bønder, men Martin spillede tårnslutspillet skarpt og fik derved en bonde på 7. række, og Mikkel var nødt til at tage evigskakken.
Endnu en normal runde venter i morgen, men de 2 efterfølgende dage bliver det med start kl. 11.00 og kl. 18.00.
Erik Carlsen 15. oktober 2015

+ Kæmpe overraskelser i 2. runde
Første runde skulle ikke være eneste runde med overraskelser. Også anden runde bød på endda kæmpe overraskelser, idet FM Martin Pericivaldi i et flot parti mod turneringsfavoritten Alexandr Fier endte med de 3 point. Også færingen Henrik Andreasen fra K41 leverede en gedigen overraskelse. Her var det svenske GM Erik Blomqvist, det gik ud over.
Af mindre overraskelser kan nævnes, at Jens Hartung-Nielsen kæmpede sig til remis mod GM Jens Kristiansen. Samme resultat opnåede Thomas Schou-Moldt mod IM Björn Ahlander.
Glemmes skal Rune Andersen, Bornholms Skakklub, ikke. Han gjorde det også rigtigt godt, da han besejrede FM Rögvi Egilstoft Nielsen fra Færøerne og nu har 6 point sammen med 13 andre.
IM Simom Bekker-Jensen er nu officiel etter. Han skal i 3. runde møde hviderusseren GM Boris Chatalbashev. Der bliver også god modstand til de 2 unge danskere Mikkel Manosri Jacobsen og Martin Percivaldi, som henholdsvis skal møde GM Henrik Danielsen og IM Mikkel Antonsen, der i weekenden blev Odensemester.
Vi ser frem til en masse spændende opgør i 3. runde, som også kan følges LIVE på nettet.
Erik Carlsen 14. oktober 2015

+ GULDFISKEN
Restaurant GULDFISKEN var vært og sponsor på førstedagen for middag til alle topspillerne i XTRACON GRAND MASTER.
Restaurant GULDFISKEN er kendt for danskernes nationalret, Stegt flæsk m/persillesovs. Folk valfarter til restauranten der ligger på Køge havn nær stationen. Pia Orup serverer stegt flæsk til deltagerne i Xtracon Grand Master og hvad er sundere end at skylde det ned med en frisk tappet fadøl.
Pia Orup på GULDFISKEN er også vært og sponsor ved den årlige guldfiske skakturnering der afvikles sidt i august.
Jo skakspillere mødes på GULDFISKEN vi kan derfor anbefale at kikke forbi hende. en af dagen. det skal prøves.
Finn Stuhr 13. oktober 2015

+ Live fra runde 2
Runde 2 er startet
Verner Christensen 13. oktober 2015

+ Julius Mølvig topper Xtracon Grand Master 2015
Så er Xtracon Grand Master for alvor i gang. Flere af topspillerne var i 1. runde i vanskeligheder mod meget svagere spillere, men kun 3 spillere fuldførte overraskelsen.
På bræt 2 mødte den kun 15-årige tysker Julius Chittka GM Oleg Korneev. Julius havde længe sin modstander i vanskelligheder, men stormesteren reddede alligevel en remis og altså 1 point i lang, da vores tyske ven blev blød i knæene.
En meget fin præstation af Julius Mølvig blev kronet med en sejr over færingen FM Høgni Egilstoft Nielsen. Da tiebreaken falder bedst ud for den unge Mølvig, kan han nu mindst for en dag kalde sig nummer et i turneringen. Det indbragte ham 3 gode point. Sejren bringer Julius på en præstationsrating på 2334.
Også Christian Gottschalck leverede en flot præstation, da han holdt remis mod turneringen eneste kvindelige deltager ukraineren WGM Evgeniya Doluhanova. Evgeniya er i øvrigt allerede helt sikker præmietager, da hun som ene kvinde lægger billet ind på den øverste af de 3 kvindepræmier.
Turneringen fortsætter i morgen kl. 18.00, hvor der igen vil blive sendt live fra stævnet.
Erik Carlsen 13. oktober 2015

+ Turneringen er startet
Efter velkomst og praktiske bemærkninger, startede turneringen lidt over 18.00

Alle 69 tilbageværende spillere mødte
friske op til starten.

Den første præmietager er allerede fundet, idet WGM Evgeniya fra >Ukraine har vundet damepræmien, da hun er enste kvindelige deltager.
Verner Christensen 12. oktober 2015

+ Team Xtracon GM er klar
Alt er på plads når spillerne i årets Xtracon Grand Master starter med åbningsceremoni på mandag den 12. oktober kl. 17:45.
Lidt frameldinger på det seneste og lidt tilmeldinger har gjort at der pt. er 76 tilmeldte. seneste tilmelding er Bjørn Ahlander fra Sverige. GM Oleg Korneev fra Spanien har ligeledes tilmeldt sig i sidste øjeblik og gør konkurrencen i toppen mere spændende. I alt 12 GM og 1 WGM er tilmeldt. 6 IM og 6 FM skal gøre et forsøg på at få en Norm der er lidt mere end den titel de har. Mange spillere efterfølger for at kæmpe for en FM norm. et spændende felt hvor også yngre kræfter vil gøre sig gældende og vise et nye generationer er på vej.
Teamet bag turneringen er klar til at yde den nødvendige service så dommere, Livekommentator, kantine køkken folk er på plads så nu mangle vi blot spillerne. Alle kan glæde sig til en spændende uge med skak på højt plan.
Finn Stuhr 10. oktober 2015

+ Belønning til klubberne
20 dage til start har foreløbig 60 spillere meldt sig til efterårets GM turnering.
2 GM´er er nye på listen GM Nikita Maiorov fra Hviderusland og GM Erik Blomqvist Sverige. Ny danske titelholdere har meldt sig, brødrene Bekker-Jensen som jagter IM og GM norm.
Seneste pletskud på tilmeldingslisten er Niels Møller Randlev Frb. skakforening. Niels går sjældent glib af en god skakturnering og støder man på Niels er der altid tid lidt hygge snak.
Senest er der sendt ud til alle klubberne på Sjælland og Bornholm, en opfordring til at støtte op om denne turnering og som belønning er det aftalt med vores vinsponsor at der leveres en flaske vin til klubben pr. spiller der kommer der fra. Skakklubben kan så bruge disse vine fra det dansk ejet Chateau de Potiron, til præmier i klubben. så også spillerne kan bidrage til klubpræmierne. Det er dog kun spillere der er tilmeldt efter 20 september.
Her 20 dage før start er vi optimistiske og tro stadig på rekord deltagelse. 2013 var der 80 deltagere, kan vi nå over det tal giver vores vinsponsor en velkomst drik ved åbningsceremonien til alle spillere.
Så vil man spiller sammen med nordisk mester, ex. verdensmestre og sidste års vinder, så er det til tasterne.
Finn Stuhr 23. september 2015

+ GM Alexandr Fier topper deltagelisten

Sidste års vinder, Brazilianske Alexandre Fier topper dette års flet. 2 ex Verdensmestre GM Vladimir Okhotnik fra Frankrig og vores egen GM Jens Kristiansen har meldt deres ankomst.
Foruden de 10 mandlige GM`er har vi også 2 WGM`er med, WGM Nino Maisuradze fra Frankrig og WGM Evgeniya Doluhanova fra Ukraine. Foreløbig har 3 IM`er meldt sig for at kæmpe for en Stormesternorm. IM Jens Ove Fries Nielsen, der kun mangler en enkelt norm og en hulens masse rating, IM Mikkel Anthonsen samt franske IM Manuel Valles.
I bunden ser vi friske juniorer der vil prøve kræfter I det stærkefelt. Det bliver mere og mere udbredt at juniorer vil være med. vi ser det i Politikken Cup og vi ser det i Reikjavik Open hvor et væld af juniorer med 1000 I rating.
Vi har plads til mange spillere endnu og vi har udoddet en masse vin ugentligt til de der tilmelder sig i de næste dage og uger.
Udfordringer er der masser af, så vi glæder os til at se rigtig mange tilmeldinger de næste mange dage.
GAVEKORT I RATINGGRUPPER
Vi har fordoblet Ratingpræmierne med gavekort fra sponsorerne DIN TØJ MAND og STUHR IMPORT, så der bliver god vin og kvalitetstøj på præmiebordet. Skulle der duke flere gave sponsorer op, så informerer vi herom
Finn Stuhr 11. september 2015

+ Ændringer vedr. Xtracon Grand Master 2015
Xtracon Grand Master 2015 er den tredje turnering i rækken. De to første turneringer blev spillet efter samme koncept, men i år er der en del ændringer.

For at indgå sammenstød med andre turneringer, starter vi først mandag og slutter søndag. Det betyder en dag mindre til turneringen, og derfor to dobbeltrunder. I stedet har vi givet mulighed for at man kan melde afbud til en runde blandt de første syv og i stedet få 1 point svarende til en remis.
I år får man 3 point for en sejr og 1 for en remis.
Alle præmier afgøres efter tiebreak ved ligestilling.
Spilletiden er 90 minutter til 40 træk, derefter en halv time og med 30 sekunders tillæg fra træk 1.
Verner Christensen 5. juni 2015

Billeder fra turneringen


    Flere turneringer på www.skakturnering.dk