KKSA logo

XTRACON GRAND MASTER 2013
Nordisk Mesterskab 2013

Nordisk Skakforbund
20. maj 2024
Yuri som sædvanlig vinder og Axel nordisk mester

Turnerings sponsorer

Nordisk Mester

Nordisk Mester 2013 er den spiller, der får flest points og som hos FIDE er registreret som tilhørende DEN, FAI, FIN, ISL, NOR eller SWE.
Den aktuelle stilling kan ses her

Pump Up Your Rating

IM Axel Smith has givet et eksemplar af sin helt nyt bog som præmie.
Læs mere om konkurrencen her 

Nyheder

Ny nordisk mester med GM-norm

Det stod klart efter kun 10 træk i partiet mellem IM Axel Smith og GM Evgeny Gleizerov, at Axel havde opnået sin første GM-norm. Samtidig havde han bevaret såvel muligheden for at blive nordisk mester som at vinde XtraCon Grand Master.
Derfor var der ikke andet at gøre, end at sætte sig til at vente. Hvorfor så ikke benytte tiden og lejligheden til at promovere og sælge sin nye bog ”Pumping up your rating”. Mange benyttede tilbuddet og fik endda signeret bogen.
Da GM Peter Heine Nielsen skulle vinde sit parti for at blive nordisk mester efter Axels remis, måtte han forcere for at bevare chancen, Andreas Skytte Hagen havde dog ikke lyst til blot at lægge sig ned, men tog netop kampen op. I en meget lige stilling fandt Andreas en fin plan og brød ind bag Peter Heines rækker, og selv i stærk tidnød holdt Andreas hovedet kold og vandt partiet.
Dermed var Axel også nordisk mester. Tilbage manglede så ”bare” at blive vinder af XtraCon Grand Master. Her ville GM Yuri Solodovnichenko det dog anderledes. Han havde pludselig fået chancen for alene at vinde turneringen. Da IM John Arni Nilsen ikke formåede at holde ligevægten i en fin stilling, var Yuri turneringens enlige vinder. Han scorede 7½ point.
Axel blev dermed 2´er, men stadig nordisk mester med sin første GM-norm.
Erik Carlsen 21. oktober 2013

+ Alex over alt
IM Alex Smith her, der og alle vegne. Ikke kun ligger Axel Smith og GM Yuri Solodavnichenko i spidsen med 6½ point af XtraCon Grand Master, men også toppen af listen om det nordiske mesterskab bliver prydet med Axels navn. Selv når der tales om normer (GM-norm) er Axel på alles læber.
Efter 8. runde, hvor Axel vandt over GM Eduadas Rozentalis og GM Yuri Solodovnichenko vandt over IM Gudmundur Kjartansson er de 2 nu i spidsen af turneringen. Da Solodovnichenko ikke kan deltage i kapløbet om den flotte pokal, er Axel også her alene i spidsen. Med et parti tilbage mangler Axel nu også kun et halvt point i at score en GM-norm, men vigtigt er det, at han selv kan afgøre udfaldet, når han med de sorte brikker møder GM Evgeny Gleizerov i sidste runde.
Jeg, som arrangør, havde hellere set, at de mulige aspiranter til titlen - Nordisk Mester – selv skulle afgøre det indbyrdes. Som det er nu mødes Axel Smith ikke med Peter Heine Nielsen, og vi risikere, at nummer 1 og 2 i turneringen ikke kommer til at møde hinanden. En direkte kamp om titlen ville være en afslutning værdig.
Erik Carlsen 20. oktober 2013

+ Peter Heine tilbage i front
7. runde bød igen på en masse spændende partier. I kommentatorrummet koncentrerede vi os om partiet mellem Peter Heine Nielsen og Daniel Semcesen og partiet mellem Axel Smith og Henrik Danielsen. Førstnævnte parti var specielt interessant, da Peter Heine jo er favorit til at vinde turneringen og dermed også det nordiske mesterskab. Det kunne betyde, at han skulle forcere og derved måske give Semcesen en kontrachance. Daniel mangler kun 10 Elo-point for at blive stormester, og med gevinst ville han opnå 2499,6 point. Om det ville være nok for FIDE, ved jeg ikke, men hvis man som normalt runder op, var de 2500 i hus.
Det anden parti havde vores interesse, da det jo var Axel Smith, der førte kampen om det nordiske mesterskab, men ved gevinst til Henrik Danielsen ville også han være et seriøst bud på mestertitlen.
Peter Heines parti blev rigtigt spændende, og da han efterfølgende selv kommenterede partiet live med Niels Jørgen Fries Nielsen, blev partiet endevendt til glæde for de tilhørende i live-salen, men også for de mange seere og lyttere i de små hjem. Et flot parti med en smuk afslutning.
Axel Smith og Henrik Danielsen kom hurtigt ud i en ret lukket stilling. Niels Jørgen og jeg mente det var remis, da det netop ville være for farligt for begge parter at åbne spillet. Henrik tog chancen og var tæt på at tabe, men holdt remis med det yderste af neglene.
Nævnes skal det, at Alexander Rosenkilde med gevinst over Jens Ove Fries Nielsen bragte sig med i front.
Erik Carlsen 19. oktober 2013

+ Spændingen fuldstændig intakt

Siles Lund og Henrik Danielsen ved starten
Foto: Verner Christensen ©
Efter de første 6 runder er spændingen i toppen stadig fuldstændig intakt, idet 3 spillere hver har 5 point, mens 6 spillere følger med et halvt point mindre. Yderligere 12 spillere halser efter med et helt point mindre, så med 3 runder endnu kan alt ske.
Imellem rundens flotte afslutninger skal nævnes GM Henrik Danielsens mat mod IM Silas Lund samt IM Mikkel Antonsens fine afslutning mod GM Makhail Ulibin. Henrik fik sin dronning ind bag fjendens linjer og fik jagtet regenten frem på brættet til en ubønhørlig mat. I Ulibins stærke tidnød fandt Mikkel Antonsen en fin løsning på det svære slutspil med dobbelte tårne og en enkelt springer til hver. Så med udsigten til bondeforvandling og meget få sekunder tilbage på uret opgav Ulibin.
Ser vi på stillingen om det Nordiske Mesterskab, kan vi se, at Axel Smith fra Sverige er i front med 5 point. Axel er en af de få, der endnu har en chance for en norm. Hvis Axel scorer 2 point mere mod et ratinggennemsnit på 2525 skulle GM-normen være i hus. Mikkel Antonsen skulle efter sigende også have en spinkel chance for normen.
Se vi videre på stillingen om det Nordiske Mesterskab, finder vi 6 spillere, der alle har 4½ point. 2 danskere, 2 islændinge og 2 svenskere. Så også her er der spænding om, hvem der skal blive nordisk mester. Vi skal her huske, at der ved ligestilling er tale om tiebreak.
Erik Carlsen 19. oktober 2013

+ Endnu et par hurtige remiser.

Det lykkedes at få et billede af Heine og Yuri
Foto: Verner Christensen ©
Desværre fik vi ikke det kampparti, som vi havde håbet på ved topbordet på podiet. Dragevarianten som GM Yuri Solodovnichenko og GM Peter Heine Nielsen spillede lagde ellers op til det, hvilket Yuri også meget fint demonstrerede efterfølgende i kommentatorrummet.
Da Peter tilbød remis i 16. træk, accepterede Yuri straks. Som han selv sagde: ”Jeg tænkte på at spare på energien, og da jeg jo førte i forvejen, var der ingen grund til ikke at acceptere mod turneringens stærkeste spiller. Jeg kunne i øvrigt se, at Peter var meget fint forberedt”
Inden ovennævnte remis havde de 2 IM´ere Silas Lund og Daniel Semcesen allerede taget deres remis. Det skete også efter 16 træk, men efter noget kortere tid.
Ser vi på, hvordan det gik i nogle af de øvrige partier, skal vi nok nævne GM Carsten Høis gevinst over GM Stellan Brynell. Carsten finder et bondefremstød, der i første omgang koster Stellan en bonde, men som hurtigt efter også får Stellans stilling til at bryde sammen.
I kommentatorrummet fulgte kommentatorerne partiet IM Jens Ove Fries Nielsen og IM Axel Smith fra start til slut. Partiet var så spændende og indviklet, så man selv med analysebrættet foran sig ikke kunne finde hoved eller hale i spillet. Mulighederne var mangfoldige og indviklede, så kun en lille fejl, var nok til, at partiet ikke balancerede længere. Gennem det meste af partiet kæmpede Axel op ad bakke, men holdt med præcise træk sammen på stilling. Et tempotab til Jens Ove var nok til at balancen tippede.
Erik Carlsen 18. oktober 2013

+ Yuri Solodovnichenko alene i spidsen

GM Yuri Solodovnichenko og FM Kassa Korley
Foto: Verner Christensen ©
Efter de 4 første runder er der nu kun en spiller med max. – nemlig ukraineren Yuri Solodovnichenko. Han havde også på papiret det letteste program i 4. runde, da han skulle møde dansk-amerikaneren Kassa Korley, men kom dog til at kæmpe væsentlig længere end sine stormesterkolleger på bord et, der spillede remis i kun 12 træk. Netop omkring dette parti gik rygterne allerede inden start på partiet på, at det ville ende i en stormesterremis. Der blev gættet på antal træk, og det kan nu afsløres, at GM Carsten Høi var den, der ramte rigtigt.
Partiet mellem Yuri og Kassa blev sammen med partiet mellem Alexander Rosenkilde og GM Stellan Brynell fulgt nøje af kommentatorerne, da de udviklede sig til at være yderst spændende og interessante. Det var dog stormestrene, der løb med sejren i begge partier. Se partierne i Relive eller under Tabel.
Selvfølgelig var der mange andre spændende partier i runden, men de store overraskelser var der ikke. Nævnes skal dog, at Mikkel Manosri Jacobsen fortsatte sin remisstime mod IM Vladimir Prosviriakov. Mikkel mangler måske stadig den sidste ambition for at gå efter hele pointen. Det virker vigtigere ikke at tabe.
”Langfredag” byrder på endnu et topparti, idet GM Yuri Solodovnichenko møder GM Peter Heine Nielsen i dagens første runde. Det er selvfølgelig såvel arrangørernes som seeres og publikums håb, at det bliver et flot kampparti.
Erik Carlsen 18. oktober 2013

+ To stormesterremiser på samme dag

Stormester Peter Heine tilbyder remis
Foto: Erik Carlsen ©
Sikken en dag for den kun 13-årige Mikkel Manosri Jacobsen. Først på eftermiddagen spillede Mikkel simultan mod Peter Heine Nielsen. Da seancen var overstået, havde Peter vundet 17 af de 18 mulige partier, men tilbage sad en stolt Mikkel Manosri Jacobsen stadig med, en lidt fugtig hånd efter remishåndtrykker med Peter Heine.
I 3. runde mødte Mikkel så sin anden stormester på samme dag. Efter et bondeoffer i starten af partiet samt energisk spil fremkæmpede Mikkel en klar remisstilling og endnu en stormesterremis var i hus.
En anden gedigen overraskelse stod FM Daniel Andersen for, da han opnåede en flot remis mod IM Mikkel Antonsen.
Der er nu kun 3 spillere med max. Heraf møder de 2 ratingfavoritter med over 2600 i rating hinanden i næste runde. Den 3. spiller er GM Yuri Solodovnichenko, som mødte turneringens komet - Frank Severinsen - i 3. runde. Frank holdt længe sammen på stillingen, og Yuri påstod, at Frank havde stået bedste til 27. træk, hvor der bliver rokeret langt ind i en binding.
I morgen møder Frank endnu en stormester, da han i rundelægningen trak GM Henrik Danielsen.
Erik Carlsen 17. oktober 2013

+ Nybegynder på podiet

Frank Severinsen
Foto: Verner Christensen ©
Efter kun 2 runder med EMT-skak skal den unge Frank Severinsen fra K41 allerede på podiet, hvor den stærke ukrainske GM Yuri Solodovnichenko bliver næste modstander.
Arrangørerne vil jo fristes til at sige: ”Se hvad vi har kunnet lære denne unge mand i løbet af en Chess Camp”: Frank har deltaget i såvel Chess Campen som Ole Jakobsens Mindeturnering og nu XtraCon Grand Master 2013. Han spillede sit første EMT-parti i går – mandag – og er nu med 2 gevinster på podiet mod en stormester.
I kommentatorrummet brugte de 2 kommentatorer en del tid på partiet mellem GM Evgeny Gleizerov og IM Jens Ove Fries Nielsen. Et parti som vel kan kaldes rundens parti. Begge havde chance for at vinde partiet, men en kompliceret stilling, som gjorde det vanskeligt at navigere i, var årsag til, at det ikke lykkedes for dem. Derfor endte det også remis.
De 2 stormesterpartier mellem henholdsvis svenske GM Stellan Brynell og GM Peter Heine Nielsen samt GM Eduardas Rozentalis og GM Ralf Åkesson fandt begge en vinder. Et fint kvalitetsoffer afgjorde til fordel for Peter Heine, mens overbelastning af Sorts brikker gjorde forskellen for Rozentalis.
Se de mange flotte partier ved at klikke på resultatet i turneringstabellen.
Erik Carlsen 16. oktober 2013

+ Dagens bogpræmier fra Quality Chess

Casper Christensen med en bog fra Qaulity Chess
Foto: Verner Christensen ©
Før runde 2 gik i gang blev der foretaget lodtrækning blandt deltagere af tre bøger fra Jacob Aagaards forlag Quality Chess.

Overdommer Arild rystede posen og Finn Stuhr trak numre op tre gange. Nummeret var lig med nr i turneringstabellen.

De tre vindere var Casper Christensen, Jacob Hein og Daniel Andersen.

De tre bøger var: The Alterman Gambit Guide, Grandmaster versus Amateur og True Lies in Chess
Verner Christensen 15. oktober 2013

+ Live-kommentering
Live-kommentering starter om få minutter.

Klik på kommentering i menuen.

Verner Christensen 15. oktober 2013

+ Xtracon Grand Master 2013 skudt i gang

IM Silas Lund fik remis mod GM Glezerov
Foto: Verner Christensen ©
Næppe er Ole Jakobsens Mindeturnering afsluttet, før en – eller snarere 2 – nye turneringer er kommet i gang. Flere af spillerne fra ovennævnte turnering er gengangere i XtraCon Grand Master 2013 og Nordisk Mesterskab.
Da turneringen rundelægges med en accelereret schweizer opdelt i 4 grupper, betyder det, at man allerede i første runde får god modstand. De fleste af favoritterne levede op til forventningerne, men der var også et par russere – Evgeny Gleizerov og Mikhail Ulibin – der måtte nøjes med remis mod henholdsvis Silas Lund og Carsten Høi. Begge flotte præstationer af de to danske titelholdere.
Den unge amerikaner Kassa Korley leverede også en fornem præstation, da han holdt remis mod svenske Daniel Semcessen, der nu kun venter på de sidste 10 ratingpoint for at blive stormester.
Nævnes skal også, at turneringens hovedsponsor - Henrik Mølvig - afsluttede sit parti med en flot mat. Rundens partier kan ses via resultatlisten eller turneringstabellen.
Erik Carlsen 15. oktober 2013

+ Xtracon Grand Master åbnet af borgmesteren

Maria Stærke udfører Peter Heines første træk
Foto: Verner Christensen ©
Kl. 17.45 var de fleste deltagere på plads i spillesalen og borgmester Marie Stærke enterede scenen for at åbne turneringen.

Marie talte om skakkens udvikling og betydning for Køge.

Efter talen fik hun blomster af Finn Stuhr og chief arbiter Arild Rimestad gav en række praktiske henvisninger.

Som den sidste handling spillede Marie Stærke C2-C4 for Peter Heine og dermed var turneringen i gang.
Verner Christensen 14. oktober 2013

+ Ny rolle til Peter Heine

Danmarks bedste skakspiller stormester Peter Heine Nielsen har valgt at spille med i Xtracon Grand Master 2013 i stedet for at være kommentator.
Verner Christensen 13. oktober 2013

+ Peter Heine Nielsen gæster XtraCon Grand Master

Peter Heine Nielsen
Foto: Thomas Hauge Vestergård ©
I forbindelse med XtraCon Grand Master 2013 gæster Peter Heine Nielsen Køge Kyst Skakfestival. Han skal ved den lejlighed deltage i en del aktiviteter, hvoraf kommentering af partierne i 6., 8. og 9. runde af XtraCon Grand Master 2013 er en af dem.
De resterende aktiviteter kan ses af Peter Heines program nedenfor.

Peter Heine Nielsens program er
Onsdag den 16. oktober kl. 13:00: Spille simultan i Gule Hal mod Køges skolebørn
Torsdag den 17. oktober kl. 16:00: Spille blindskak mod hovedsponsor i XTRACON GRAND MASTER
Fredag den 18. oktober kl. 08:30: Deltage i pressemøde og derefter spille golf på Køge Golfbane med udvalgte spillere fra Køge Golfklub og skakarrangørerne.
Fredag den 18. oktober kl. 18:00: Live Kommentering af 6. runde af XTRACON GRAND MASTER (kan ses på www.skakturnering.dk.)
Lørdag den 19. oktober kl. 18:00: Live Kommentering af 8. runde af XTRACON GRAND MASTER (kan ses på www.skakturnering.dk.)
Søndag den 20. oktober kl. 10:00: Live Kommentering af 9. runde af XTRACON GRAND MASTER (kan ses på www.skakturnering.dk.)
Erik Carlsen 3. oktober 2013

+ Rødvin til Søren Rud Ottesen

Søren Rud Ottesen
Søren Rud Ottesen, Silkeborg er nr. 65 tilmeldte og kan nu stille sig i køen af vindere af Rødvin. Rødvinen bliver udtrukket tilfældigt og vi venter spændt på om der bliver flere vindere. nr. 100 tilmeldt får en helt speciel gave.
Finn Stuhr 30. september 2013

+ Quality Chess
Hver dag vil der blive trukket lod om tre bogpræmier blandt spillere under 2200 i rating. Præmierne kan hentes på stævnekonteret. Vinderne vil få overrakt bogpræmien inden næste rundes start, samt at navnene bliver offentliggjort på hjemmesiden.

Vi håber at alle deltagerne vil nyde at spille en af Danmarks mest fornemme GM turneringer

Jacob Aagaard og John Shaw
Finn Stuhr 12. september 2013

+ Christian Altenburg Eriksson nr. 50
Der er nu 50 tilmeldte til XTRACON GRAND MASTER 2013 Christian Altenburg Eriksen blev nr. 50 og det udløser en flaske rødvin som han kan tage med hjem efter 1. runde den 14. oktober. Den næste flaske bliver udlovet, men hvornår den udløses er hemmeligt, så der er kun en vej tilmeld jer!
8 GM`er og 7 IM`er nu tilmeldt og der er masser af chancer for at scorer normer. Arrangørerne glæder sig til at komme i gang men venter naturligvis på de sidste tilmeldinger
Finn Stuhr 12. september 2013

+ Nyt navn til Nordisk Turnering

Finn Stuhr og Henrik Mølvig
Foto: Verner Christensen ©
KKSA har sammen med XtraCon A/S underskrevet en kontrakt, således at XtraCon A/S bliver hovedsponsor for turneringen, og turneringen derfor nu hedder XTRACON GRAND MASTER 2013.

Nordisk turnering er stadig en del af turneringen og titlen Nordisk Mester kan stadigvæk kun vindes af en spiller fra de nordiske lande.
Verner Christensen 19. juli 2013

Billeder fra turneringen

Hovedsponsor

Turneringens hovedsponsor
er XtraCon A/S.
XtraCons hovedaktivitet er ydelse af konsulentbistand, rådgivning samt handel inden for it-området.
Se mere på hovedsponsors hjemmeside
    Flere turneringer på www.skakturnering.dk